Mesotherapie

Mesotherapie is een vrij nieuwe behandeling tegen huidveroudering. Er kunnen een aantal behandelingen plaatsvinden voor een goed resultaat. Er worden een paar oppervlakkige micro-injecties met een speciale vloeistof aangebracht, de stofwisselingsprocessen in de huid worden hierdoor gestimuleerd. Er wordt hierbij een injectiepistool gebruikt met hele dunne naaldjes, ook wel mesogun genoemd. Door de behandeling krijgt de huid zijn elasticiteit terug en wordt gladder. Je ziet er jonger en frisser uit. De behandeling bestaat nog niet zo lang, maar er zijn al veel mensen die de behandelingen hebben gekozen. De vloeistof die hierbij gebruikt wordt bestaat uit een zorgvuldig samengestelde mix van lichaamseigen natuurlijke stoffen. De basis voor de behandeling is hyaluronzuur, dit zorgt er voor dat de huid vocht vast kan houden en het bindweefsel wordt aangezet tot de productie van elastine en collageen, hier worden dan mineralen, vitaminen, antioxidanten en aminozuren aan toegevoegd. Deze behandeling pakt meer de oorzaak van huidveroudering aan, daarbij wordt de huid ook zelf aan het werk gezet, dat is het grote verschil met fillers. Bij fillers wordt de huid alleen tijdelijk opgevuld.

Mesotherapie consult

Als je naar de kliniek gaat wordt er samen met jou gekeken wat de mogelijkheden zijn, kan de behandeling bij jou voldoende resultaat halen? Er moet altijd een deskundige zijn die de behandeling uit gaat voeren, je mag niet behandeld worden of alleen in overleg met de arts als je zwanger bent, of als je kanker hebt (of nog geen jaar kankervrij bent). Ook als je medicatie hebt voor hartritmestoornissen, bloedverdunners gebruikt, een hartafwijking hebt of diabetes hebt wordt er vooraf goed besproken of de behandeling wel gedaan mag worden. De behandeling is geschikt om fijne lijntjes, oppervlakkige rimpels en pigmentvlekjes in gezicht en decolleté te vervagen. Een licht volumeverlies kan verholpen worden en je wordt weer lekker fris. Bij jonge mensen tussen de 35 en 45 jaar wordt het beste resultaat behaald. Maar hoe dan ook, vooraf aan de behandeling dient altijd een gesprek plaats te vinden over de ingreep. Je achtergrond en medische gegevens worden er bij gehaald om te kijken of dat de behandeling voor je geschikt is.

Ben je een geschikte kandidaat?

Als je geschikt bent dan wordt er een behandelplan opgesteld. Het is belangrijk om te weten dat je niet na een sessie klaar kunt zijn, er zijn namelijk ongeveer acht behandelingen nodig. Als je een bepaald resultaat wilt bereiken dien je die 8 behandelingen ook te laten doen, er is ook altijd een tussentijd van twee weken zodat je kunt herstellen van de vorige behandeling.

Mesotherapie de behandeling

Een week voor de behandeling moet je met bloedverdunners stoppen als je deze gebruikt ook aspirine hoort hier bij. Een behandeling duurt ongeveer 20 minuten, in deze tijd wordt er een injectievloeistof ingespoten door talloze kleine prikjes met de mesogun, dit wordt gedaan door de huidtherapeut of dermatoloog. Soms kan het pijnlijk zijn maar de meeste mensen kunnen het goed aan. Er kan een licht verdovende crème op de huid worden aangebracht voordat de behandelingen gaan starten. Dit wordt vooraf bij de intake al besproken en als je dit wenst kun je dat aangeven.

Na de Mesotherapie behandeling

De huid kan branderig aanvoelen na de behandeling, daarom is het belangrijk na de behandeling meteen te gaan koelen, dit kan een uur duren. Na de behandeling is sporten en douchen niet goed, de bloedvaten worden hierdoor verwijd. Je moet ook rekening houden met zwellingen, roodheid en ook blauwe plekken kunnen voorkomen. Na een paar dagen zijn de bijwerkingen weer voorbij. Dan is er nog een laatste tip, zon en zonnebank moeten vermeden worden de eerste zes weken.

Resultaten van Mesotherapie

De resultaten van de behandeling zijn niet meteen te zien. Het wordt in een serie aangeboden, ook wel een kuurvorm genoemd. Je gaat na een paar sessies wel merken dat de huid steviger gaat worden, je krijgt ook meer volume en de fijne lijntjes en de rimpels gaan verdwijnen of vervagen. De conditie van de huid wordt een stuk beter maar er kan geen blijvend resultaat worden geboden. Er wordt namelijk gewerkt met lichaamseigen natuurlijke materialen. Na verloop van tijd worden deze afgevoerd. Het advies is dan ook om na elk half jaar of een jaar de behandelingen te herhalen. Als je ouder bent dan 45 jaar is het verstandig om het ieder kwartaal te herhalen voor een blijvend resultaat. Het is niet bewezen dat de cosmetische mesotherapie een positieve invloed heeft op je huid. Toch zijn veel mensen erg enthousiast over de resultaten die behaald worden.

Complicaties en risico’s van Mesotherapie

Er bestaat een kleine kans op een allergische reactie, een infectie of op ophopingen van het ingespoten materiaal, er kan dan een verharding ontstaan.

Mesotherapie en lichaam

De behandeling kan worden toegepast bij het gezicht, je decolleté en op andere delen van het lichaam. Er worden namelijk kleine injecties onder de oppervlakte geplaatst. Het doel is echter iedere keer anders, hier wordt de injectievloeistof op aangepast. Het is geschikt voor het plaatselijk afslanken, je kunt de billen en buik bijvoorbeeld aanpakken. Ook kan het cellulitis verminderen. Dit kan door mesotherapie met cellulyse. De huid ziet er na de behandelingen strakker en ook gladder uit. Het kan ook haaruitval verhelpen, dit kan namelijk ontstaan door een tekort aan de juiste bouwstoffen in de hoofdhuid. Dit kan worden aangevuld en de groei wordt zo gestimuleerd.