De littekens die mensen hebben zijn niet mooi, ze zijn storend en mensen schamen zich, dan is het tijd om dit aan te pakken. Een litteken krijg je na een diepe beschadiging in de huid. Als de opperhuid is beschadigd, dan komen er geen littekens, maar bij brandwonden of na een operatie kan dit wel het geval zijn. Er zijn verschillende soorten littekens, denk aan littekens na een ingreep in het ziekenhuis en aan littekens zoals bij acne. Littekenweefsel bestaat uit collageen: dit is bindweefsel. Als er een littekencorrectie plaats gaat vinden dan is het doel om de vorm van het litteken weg te werken en zo onopvallend mogelijk te maken.
De plaats op de huid
De huid van de borst kan flinke littekens krijgen. Als er een ingreep in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden dan genezen de littekens in het gezicht soms minder mooi, er zijn ook mensen die aanleg hebben voor het maken van hypertrofische littekens.
Hypertrofische littekens
De hypertrofische littekens komen naar voren bij een overproductie van fibrineweefsel door bindweefselcellen in de huid. Er komen dan verdikte littekens naar voren, deze zijn dik, roze en deze komen vaak drie weken na de operatie. Deze worden na een paar maanden steeds dikker en dikker. De huid boven het borstbeen, bij de schouders, de oren en de nek kan deze littekens vormen. Er is vaak aanleg voor deze littekens, dit kan familiair of rasgebonden zijn.
Keloid Littekenbehandeling
Keloid-litteken: een vorm van littekens die gezien wordt als een bijzonder soort hypertrofisch litteken. Hypertrofische littekens blijven echter wel beperkt tot de plaats van de verwonding, de Keloiden niet, deze groeien over de grenzen van een verwonding. Deze kunnen dan ook grote huidgebieden bedekken.